Aminoasit Nedir ?

Aminoasit Nedir ?

Aminoasit Nedir ?

Aminoasitler proteinlerin yapıtaşlarıdır. Aminoasitler, vücutta proteinlerin üretilmesin de kullanılmalakla beraber hormon üretimi, saç-cilt-tırnak sağlığı, beyin de veri iletişimini sağlayan nörotransmitter hücrelerinin üretimi, bağışıklık sistemi ve yaşamsal döngünün süreçlerinde kullanılmaktadır. 

Aminoasit Türevleri ?

Genel olarak Essansiyel Aminoasit ( Genelde temel aminoasit olarakta anılır ) ve diğer aminoasitler diye ikiye ayırabiliriz. 

Essansiyel aminoasitler vücudun üretmediği fakat mutlaka dışarıdan gıda veya takviye ürün olarak alınması gereken aminoasitlerdir.

Diğer aminoasitler ise vücut tarafından ihtiyaç miktarına göre sentezlenebilir. Bu yüzden özellikle sporcuların, yaşlıların ve büyüme çağında ki çocukların geniş amino asit profiline sahip gıdalar açısından zengin beslenmesi veya gerekliyse aminoasit ürünleri kullanmaları önemlidir.

Kompleks Bir Aminoasit Ürünü Neden Kullanırız ?

Öncelikle aminositler herkes için çok önemlidir. En basitin den şu denklemi hayal edin, Aminoasit proteinin yapı taşıdır, kaslar proteinlerden oluşur, kalp bir kastır.

Bu denklem bile basitçe bize anlatmakta. Bir de spor yapan bireyler de ki aminoasit konusuna deyinmek gerekli.

Fitness, bodybuilding, crossfit...vs gibi ağırlık antrenmanlarının yoğun olduğu spor dalları vücutta , normalden çok daha fazla amino asit ihtiyacı açığa çıkarmaktadır. 

Yaşamsal faaliyetler için bile vücut aminoasitlere ihtiyaç duyarken bu tarz sporları yaparken kompleks aminoasit almamak veya proteince zengin beslenmemek 

öncelikle kaslarınıza daha sonrasında da tüm sisteme olumsuz etkilerde bulunacaktır. 

Amino asit alımına dikkat etmeyen sporcularda genellikle şu şikayetler çokça olmaktadır;

  • Kas ağrısı
  • Kas seyirmesi
  • Güç kaybı
  • Gün içerisinde halsizlik
  • Çabuk hastalanma
  • Saç,cilt ve tırnak problemleri
  • Uyku hali
  • Unutkanlık
  • Geç kas toparlanması(unrecovery)

Protein mi ? Aminoasit mi ?

Aminoasit ürünlerine BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu iki ürün konusun da genelde karıştırılır ama aklınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak çok basitbir açıklamayla bu sorunu çözeceğiz.

Evet dediğimiz gibi yaşamsal döngü için aminoasit lazım ve vücut bunu gerektiğinde tekrar proteine sentezleyerek kullanır. 

Yaşamsal süreç için sağlıklı bir şekilde herzaman dolu olması gereken bu aminoasit havuzu, biz güç ve performans ağırlıklı antrenman yaptığımız da

hızlıca boşalır ve vücut kendisini korumaya alır çünkü yaşaması gerekir. Bu yüzden içtiğiniz protein tozunu  aminoasite parçalar, havuzu doldurur ve kaslara protein olarak olması gereken doz da depolamaz. 

Ancak aminoasitten zengin beslenip veya kompleks aminoasit kullandığınız da kasta depolanan ve onarım için kullanılanılacak proteinede sahip olmuş bulunuyorsunuz.

Kısacası sporcuysanız kullandığınız aminoasit , kullandığınız ve yediğiniz protein kaynaklarının vücut tarafından kullanımını arttıracaktır da diyebiliriz. 

Aminoasit Kaynakları 

Aminoasitce zengin besinlerin başında hayvansal gıdalar gelir. Bunların arasında en geniş profil yumurta da bulunur.

Aminoasit kaynaklarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Toz,likit veya tablet Aminoasit ürünleri
  • Kırmızı Et
  • Tavuk eti
  • Balık eti
  • Süt ürünleri
  • Yumurta
  • Soya
  • Bezelye
  • Kinoa
  • Mercimek
  • Baklegiller
  • Çiğ veya kuru yemişler

Alternatif açıklama metni

Amino asitler, proteinlerin yapı taşlarıdır ve biyolojik sistemlerde bir dizi önemli rol oynarlar. Temelde bir amino asit, bir karboksil grubu (COOH), bir amino grubu (NH2), bir hidrojen atomu (H), ve bir yan zincir (R grup) içeren bir moleküldür. Bu yan zincir, her amino asidi diğerlerinden ayıran spesifik bir kimyasal grup veya atomlar dizisidir.

Amino asitler, genetik bilgiyi taşıyan DNA'daki genlerin protein sentezi talimatlarını takip ederek hücreler tarafından sentezlenir. Proteinler, hücrelerin ve dokuların yapısını oluşturmanın yanı sıra, birçok biyolojik fonksiyonda görev alırlar. Vücut, kendi başına üretemediği, yediği gıdalardan alması gereken "esansiyel" ve kendi üretebildiği "non-esansiyel" amino asitler olmak üzere iki tür amino asit içerir.

Biyolojik sistemlerde 20 temel amino asit bulunmaktadır. Bu amino asitler, proteinlerin farklı yapı ve fonksiyonlara sahip olmalarını sağlar. İşte bu 20 temel amino asitlerden bazıları:

  1. Alanin
  2. Arjinin
  3. Asparajin
  4. Aspartik Asit
  5. Glisin
  6. Glutamin
  7. Glutamik Asit
  8. Histidin
  9. İzolösin
  10. Leusin
  11. Lizin
  12. Metiyonin
  13. Fenilalanin
  14. Prolin
  15. Serin
  16. Treonin
  17. Triptofan
  18. Tirozin
  19. Valin
  20. Sistein

Bu amino asitlerin kombinasyonu, çeşitli proteinlerin oluşmasına ve biyolojik süreçlerin düzenlenmesine katkıda bulunur.

Esansiyel amino asitler

"Esansiyel amino asitler" terimi, vücut tarafından üretilemeyen ve dış kaynaklardan, yani besinlerden alınması gereken amino asitleri ifade eder. İnsan vücudu, kendi başına üretemediği bu amino asitleri dışarıdan besinlerle almak zorundadır. Esansiyel amino asitler, genellikle protein içeren gıdalarda bulunurlar.

İnsan vücudu için 20 temel amino asit vardır ve bunlardan 9'u esansiyel amino asitlerdir. İşte bu 9 esansiyel amino asit:

  1. İzolösin
  2. Leusin
  3. Lizin
  4. Metiyonin
  5. Fenilalanin
  6. Treonin
  7. Triptofan
  8. Valin
  9. Histidin (Not: Yetişkinler genellikle histidini üretebilir, ancak bazı durumlarda, özellikle büyüme çağındaki çocuklar için esansiyel olabilir. Bu nedenle, bazı kaynaklarda bu amino asit esansiyel olarak kabul edilebilir.)

Esansiyel amino asitleri yeterli miktarda almak, vücudun protein sentezi ve diğer biyolojik süreçler için gerekli olan yapı taşlarını sağlamak açısından önemlidir. Çeşitli protein kaynakları içeren dengeli bir diyet, genellikle vücut için gerekli olan tüm esansiyel amino asitleri sağlar. Bu, et, balık, süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve baklagiller gibi çeşitli gıdaların tüketilmesini içerebilir. Esansiyel amino asit eksikliği, büyüme ve gelişme sorunlarına, enerji düşüklüğüne ve genel sağlık sorunlarına neden olabilir.